מה זה פטריארכיה? בעת האחרונה בישראל אנו נחשפים לדרישה נרחבת לרפורמה ברבנות ובבתי המשפט ובמוסדות מדינה שונים. החל מהמקרה המתוקשר של שירה איסקוב לבקשת גט וכלה בחוקי משמורת שונים. לכולם בסיס משותף – מערכת חוקים ומוסכמות שנוצרה בידי מה שתנועות פמיניסטיות קוראות לו "הפטריארכיה" ובכן מהי אותה פטריארכיה? ומהן הקריאות שעולות מתנועת ME TOO ועד צעדת השרמוטות, "לרסק" את שלטונה? נתחיל בללמוד את הגדרת המושג הבסיסית ביותר.
מקור המושג פטריארכיה. המילה פטריארכיה מקורה בשילוב שבין שתי המילים הלטיניות פָּטֶר, אב, כמו father באנגלית וארכיה= שלטון. בצירוף שתי המילים, מתקבל המושג "שלטון האב". בזמן רומא העתיקה הכוונה היתה לשלטון האב בתוך התא המשפחתי. הלכה למעשה מדובר היה על בעלות ממשית של אב המשפחה על בני משפחתו כולל הבנים שבהם. הוא יכול היה למכור אותם ואף להוציאם להורג. אם בניו בנותיו או נשותיו החזיקו ברכוש כלשהו, הרכוש היה שייך לאב. בשלב מאוחר יותר בתקופת האימפריה הרומית, הצטמצמו זכויות אב המשפחה לענייני רכוש בלבד. הסנאט הרומי שניתן להגדירו בתור הפרלמנט או הגוף המחוקק של אותם ימים, הוקם תחת הגדרה של "מועצת האבות" וכמובן שרק גברים בני מעמד גבוה יכולים היו לקחת בו חלק. במרוצת השנים מעמד האב אומנם איבד מזוהרו ובני המשפחה לא יכלו בקלות כזו ללכת אל הגרדום, אך עדיין האב שלט ביד רמה במשפחה ושלוחותיה ואם לא האב, האח הגדול או גבר מן המשפחה אשר נמצא במעמד גבוה, דבר שהקנה לו אף שליטה על גברים אחרים במשפחתו.
פטריארכיה בעידן המהפכות. בעת המודרנית עם תחילת "עידן הנאורות", או בשמו הנוסף, "תנועת ההשכלה", לפני כ- 300-400 שנה בערך, קצת לפני תחילת המהפכה התעשייתית, התפיסה הפטריארכלית שהשתרשה עוד מימי רומא העתיקה עם שינויים קלים, קיבלה מפנה והוגי דעות שונים התחילו לבקר אותה כלא מוסרית. אם בעת העתיקה, הפטריארכיה הייתה שם כולל לשלטון האב ביחס לכל משפחתו כולל לילדיו, בעת המודרנית, גם לאור השיפור הניכר בזכויות הילד ברחבי העולם, המושג מתייחס יותר ליחסי הכוח בחברה בין גברים לנשים ולמעמד האישה שעודנו נחות לעומת מעמד הגברים. המהפכה הצרפתית הניעה את גלגלי התפיסות ההומניות ואת השאיפה לשוויון בין בני אדם ונשים הושפעו רבות ממנה ודרשו שינוי חוקתי. החל מהמאה ה 18 פילוסופים רבים מתווכחים על המשמעות הפטריארכלית כאשר הם נעים בין התפיסה ההומנית כגון ג`ון לוק הכופר בפטריארכיה ומבקר בחריפות את המפנה הפטריארכלי כאשר הוא טוען כי בשום מקום בכתבים הקדושים אין ציווי מפורש של שלטון הגבר על הנשים ומאידך פלמאר הטוען לזכותם הטבעית של הגברים.
פטריארכיה בעידן המודרני. העידן החדש הפך את סדרי העולם. במלחמת העולם הראשונה והשנייה מרבית הגברים נשלחו אל החזיתות השונות ואת התפקידים המסורתיים של הגברים מילאו כעת הנשים במגוון תחומים – מהתעשייה ועד משק הבית. הן רק טבעי שמהלך היסטורי זה, זירז את המהפכה הפמיניסטית ונשים לא רצו לחזור לימי השליטה הגברית המוחלטת. שלטים רבים והפגנות רבות לאחר מכן, הפטריארכיה עודנה קיימת בחיינו. למרות שפע הזכויות שהושגו בעשורים האחרונים אנו עדיין רואים מבני כח גבריים המשמרים את יחסי הכוחות בין נשים וגברים. מרכיבים שונים במערך חיינו מושפעים ממוסדות אשר החוקים בם נוצרו עלי ידי ועבור גברים ומשמרים את נחיתות מעמד האישה. יתרה מכך, גופים חברתיים רבים אינם ששים לחלוק את ההון הממשי והסימבולי ומשמרים מערכת שנועדה לגברים, המעניקה ושומרת הזדמנויות של התפתחות וצמיחה רק לגברים. במדינת ישראל הפטריארכיה מודגשת ביתר שת במבנים חברתיים המשמרים תפיסה ארכאית, כגון הרבנות והצבא ומעמדה הנחות של האישה אינו בא לידי ביטוי רק בהזדמנויות תעסוקתיות וכלכליות, אלא, נשים מודרות מקבלת החלטות וגם ממקומות במרחב הציבורי. למרות התמורות הגדולות, המבנה המשפחתי נותר כזה שמצופה מן האישה לנהל את משק הבית וגידול הילדים, זאת לצד קריירה. בעשור האחרון אנו עדים להתעוררות כלל עולמית של נשים, החל מתנועת ME TOO אשר מבקשת להוציא מן המחשכים את האלימות המינית נגד נשים ונולדה דווקא ממעמדות הנשיים הפריבילגים, עד מושגים שהפכו שגורים כגון "תרבות האונס" ו "גזלייטינג" אשר מגדירים מחדש את יחסי הכח בין גברים לנשים.